Introversion - Plateau de Saclay ouest

The island of Satory is lined in the North side by Versailles, one urban fabrics which marked its time and in the South by a vast stretch of Nature. What most called out to us is the development of urban fabrics from Versailles since the brilliance of the Palace. The idea is to reinterpreted this work of the 17th century, in a different way in the island Satory. The planning of the Triangle of Versailles is established in a very functional way, the castle, the equipments then the city. In the same way we interpreted this approach in our triangle. On the « plateau de Satory», the future line M18 (on the urban side), and the presence of both lakes in the South (on the natural side), allowed us to take position on the site. Oriented south, the triangle rises to 100m in the urban side, or we find all the infrastructures which connect the project to the context, and comes down towards lakes to benefit from a maximum of solar contribution. The planning of the city is not any more made according to a programmatic severing in plan but according to an overlapping of various strata that compose the city. Overlapping: equipments // Offices // Housings with maxiaml solar contribution. GROUND FLOOR By taking into account the mobility within the site, the idea is to be able to circulate freely on the public ground floor. The gate of the triangle is made by the peak: the station is also the point of distribution of the mobility. The mobility makes by the automated cars what allows the access to the entire « nappe ». The ground floor of the station is a welcome point, then M18 is served in level 3. All the cars are parked in a parking lot in several levels. The last floors take advantage of their favored position by welcoming other programs. In the triangle even if is the administrative, commercial, cultural, social, sports or landscaped sequence, we come to find various fragmented typologies which adapt themselves to their positioning within the triangle. Those have one height maximal which is imperative by the slope to the South defines by the project. Each of it benefits from a template of 15m wide, which could extend of 7m on each side only for equipments. The various footprints plan by a hélio thermal system, every building so taking advantage of a maximal solar contribution. A stratification of the building is suggested: If the buyer, the builder accepts to create equipments in GROUND FLOOR, he will thus benefit from the possibility of building housing levels. As we can read on these various documents, we can see the various interpretations of typology in the triangle. The first one where we come to show the Station as no connection with its various stratifications. Then the cultural sequence The last landscaped sequence which becomes integrated into the environment natural in which it is.

" L'ombre parée de Versailles nous cache son âme ravagée " André Malraux

 

Mexico
Mexico
press to zoom
Barcelona
Barcelona
press to zoom
Berlin
Berlin
press to zoom